Uwielbiasz chrupiące, panierowane warzywa, często przygotowujesz pączki lub racuchy? Choć może to wydawać się zaskakujące, istnieje jeden sprzęt AGD, w którym przyrządzisz wszystkie te dania. Frytkownica, bo o niej mowa, to uniwersalny pomocnik w kuchni. Kiedy warto zastanowić się nad jej zakupem?
Jak jest zbudowana i jak działa frytkownica?
Tradycyjna frytkownica (lub frytownica – nazwy mogą być używane zamiennie) zazwyczaj składa się z:
• pojemnika na tłuszcz (czyli olej lub fryturę) o pojemności, w zależności od modelu, najczęściej od 1l do 3,5 litra. Przy wyborze frytury kieruj się tym, jak duże porcje dań zazwyczaj przygotowujesz i dla ilu osób. Pojemniki najczęściej są wykonane ze stali. Dobrze, gdyby pojemnik był wyjmowany, aby można było go wygodnie wyczyścić,
• filtrów pochłaniających zapachy. Nie każdy model go posiada, choć to istotne, jeśli nie chcesz, by zapach dania wydostawał się poza urządzenie,
• koszyka, do którego wkłada się smażone produkty. Koszyki mogą być wyjmowane lub być integralną częścią frytkownicy.
Samo działanie frytkownicy jest bardzo proste. Do pojemnika należy wlać wymaganą ilość oleju, a następnie do przeznaczonego do tego kosza wkładamy potrawę, którą chcemy usmażyć. Następnie kosz zanurzamy w oleju i czekamy. W zależności od modelu, o gotowym daniu powiadomi nas sygnał dźwiękowy lub informacja na wyświetlaczu.
Frytkownica to nie tylko frytki
Frytkownica to wciąż nie do końca popularny sprzęt w naszych kuchniach. Wiele osób uważa, że to zbędne, zajmujące miejsce urządzenie. Frytki można w końcu przygotować w piekarniku lub w garnku na głębokim tłuszczu. Ale frytkownica to o wiele więcej, niż przyrząd do smażenia frytek.
Przygotujesz w niej wszystko, co nadaje się do smażenia. To idealny sprzęt do smażenia ryb, które będą perfekcyjne i równomiernie z każdej strony, czego nie da się uzyskać, przyrządzając dania na patelni. Z frytkownicy pyszne będą też mięsa – panierowane kotlety, kurczak czy wieprzowina, ale też warzywa np. w tempurze.
Z urządzenia zadowoleni będą też fani kuchni azjatyckiej - frytkownica idealnie nadaje się do przyrządzania wszelkiego rodzaju owoców morza. Co więcej, możesz w niej usmażyć również słodkie wypieki. Oponki, pączki czy faworki – wszystkie te desery idealnie współgrają z frytkownicą. Jeśli już teraz zastanawiasz się nad modelem dla siebie, pod tym adresem znajdziesz polecane przez nas:
https://www.neo24.pl/maleagd/dokuchni/frytownice.html.
Jak wybrać frytkownicę dla siebie?
Czym kierować się przy wyborze tego urządzenia? Jeśli chcesz być z niego w pełni zadowolony, zwróć uwagę na:
•
moc frytkownicy – im wyższa, tym szybciej nagrzeje się olej, a więc też dania będą gotowe w krótszym czasie,
•
pojemność – wybierz większą, jeśli przygotowujesz dania dla kilku osób lub po prostu porcję dania na kilka dni,
•
frytkownice beztłuszczowe – zrobisz w nich dania bez użycia tłuszczu lub z jego niewielką ilością. Przykładem jest frytkownica Sencor:
https://www.neo24.pl/sencor-sfr-5320wh.html z redukcją zapachu. W takim urządzeniu przygotujesz ulubione przysmaki w ich zdrowszej wersji.
źródło: Linkhouse