Rejestracja
Logowanie
Poczta
Forum
Firmy
Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło w Stargardzie realizuje projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej pt. "Nowe umiejętności - nowe możliwości".




Kalendarium imprez
Wiadomości




2018-10-15 odsłon: 530        
Frytkownica tylko do frytek? Niecodzienne zastosowania tego sprzętu AGD
fot. Linkhouse
Uwielbiasz chrupiące, panierowane warzywa, często przygotowujesz pączki lub racuchy? Choć może to wydawać się zaskakujące, istnieje jeden sprzęt AGD, w którym przyrządzisz wszystkie te dania. Frytkownica, bo o niej mowa, to uniwersalny pomocnik w kuchni. Kiedy warto zastanowić się nad jej zakupem?
Jak jest zbudowana i jak działa frytkownica?
Tradycyjna frytkownica (lub frytownica – nazwy mogą być używane zamiennie) zazwyczaj składa się z:
• pojemnika na tłuszcz (czyli olej lub fryturę) o pojemności, w zależności od modelu, najczęściej od 1l do 3,5 litra. Przy wyborze frytury kieruj się tym, jak duże porcje dań zazwyczaj przygotowujesz i dla ilu osób. Pojemniki najczęściej są wykonane ze stali. Dobrze, gdyby pojemnik był wyjmowany, aby można było go wygodnie wyczyścić,
• filtrów pochłaniających zapachy. Nie każdy model go posiada, choć to istotne, jeśli nie chcesz, by zapach dania wydostawał się poza urządzenie,
• koszyka, do którego wkłada się smażone produkty. Koszyki mogą być wyjmowane lub być integralną częścią frytkownicy.
Samo działanie frytkownicy jest bardzo proste. Do pojemnika należy wlać wymaganą ilość oleju, a następnie do przeznaczonego do tego kosza wkładamy potrawę, którą chcemy usmażyć. Następnie kosz zanurzamy w oleju i czekamy. W zależności od modelu, o gotowym daniu powiadomi nas sygnał dźwiękowy lub informacja na wyświetlaczu.

Frytkownica to nie tylko frytki
Frytkownica to wciąż nie do końca popularny sprzęt w naszych kuchniach. Wiele osób uważa, że to zbędne, zajmujące miejsce urządzenie. Frytki można w końcu przygotować w piekarniku lub w garnku na głębokim tłuszczu. Ale frytkownica to o wiele więcej, niż przyrząd do smażenia frytek.
Przygotujesz w niej wszystko, co nadaje się do smażenia. To idealny sprzęt do smażenia ryb, które będą perfekcyjne i równomiernie z każdej strony, czego nie da się uzyskać, przyrządzając dania na patelni. Z frytkownicy pyszne będą też mięsa – panierowane kotlety, kurczak czy wieprzowina, ale też warzywa np. w tempurze.
Z urządzenia zadowoleni będą też fani kuchni azjatyckiej - frytkownica idealnie nadaje się do przyrządzania wszelkiego rodzaju owoców morza. Co więcej, możesz w niej usmażyć również słodkie wypieki. Oponki, pączki czy faworki – wszystkie te desery idealnie współgrają z frytkownicą. Jeśli już teraz zastanawiasz się nad modelem dla siebie, pod tym adresem znajdziesz polecane przez nas: https://www.neo24.pl/maleagd/dokuchni/frytownice.html.

Jak wybrać frytkownicę dla siebie?
Czym kierować się przy wyborze tego urządzenia? Jeśli chcesz być z niego w pełni zadowolony, zwróć uwagę na:
moc frytkownicy – im wyższa, tym szybciej nagrzeje się olej, a więc też dania będą gotowe w krótszym czasie,
pojemność – wybierz większą, jeśli przygotowujesz dania dla kilku osób lub po prostu porcję dania na kilka dni,
frytkownice beztłuszczowe – zrobisz w nich dania bez użycia tłuszczu lub z jego niewielką ilością. Przykładem jest frytkownica Sencor: https://www.neo24.pl/sencor-sfr-5320wh.html z redukcją zapachu. W takim urządzeniu przygotujesz ulubione przysmaki w ich zdrowszej wersji.


źródło: Linkhouse







Komentarze do artykułu



Pisz jako zalogowany internauta!


 

Projekt domu jednorodzinnego


© Copyright 2010 by SPI
Wykonanie: Planfirm.pl


napisz do nas!
praca w SPI
Dodaj swoją firmę do katalogu Dobry wzór 2010 - Interaktywny Plan Cmentarza Współpracujemy z:
Kruszywa Stargard
Polityka prywatności roboty ziemne
wyburzenia