Rejestracja
Logowanie
Poczta
Forum
Firmy
Polskie Stowarzyszenie na rzecz Osób z Niepełnosprawnością Intelektualną Koło w Stargardzie realizuje projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej pt. "Nowe umiejętności - nowe możliwości".




Kalendarium imprez
Wiadomości




2022-10-18 odsłon: 898        
Rozgrzewająca zupa z pomidorami: danie jednogarnkowe idealne na jesień!


Kiedy lato się kończy i nadchodzi sezon jesienny, wielu osobom trudno jest zaakceptować nagłe ochłodzenie. Szukają wówczas sposobów na rozgrzanie się - nie tylko od zewnątrz, ale też od środka. Sama herbata zazwyczaj nie wystarcza, by organizm się lepiej poczuł, kiedy na dworze panuje plucha. Taka pogoda to doskonała okazja, by zaserwować sobie rozgrzewająca i pożywną zupę z pomidorami w roli głównej. Nawet proste, jednogarnkowe danie może być pyszne, przy doborze składników najlepszej jakości. Jak szybko przygotować zupę, która ogrzeje każdego zmarzlucha?

Pikantna zupa z pomidorami w stylu meksykańskim


Zimne i deszczowe dni to najlepsza pora na zrobienie pikantnej zupy, która doskonale rozgrzeje każdy organizm. Można w łatwy sposób przygotować jednogarnkowe danie dla całej rodziny, korzystają z zaledwie kilku składników. Przede wszystkim warto zaopatrzyć się w świeże, dojrzałe pomidory, które są elementem scalającym całą zupę. Do garnka trzeba wrzucić puszkę czerwonej fasoli i kukurydzy, a także pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, cebulę i ziemniaki. Całość należy uzupełnić obranymi ze skórki i zblendowanymi pomidorami oraz dolać niewielką ilość wody. Aby ta zupa z pomidorami była pikantna, można dodać świeżą lub sproszkowaną paprykę chili. Bardzo ważne są w tym daniu przyprawy - poza solą, najlepiej też dodać paprykę słodką mieloną oraz odrobinę kurkumy i ulubionych ziół, jak bazylia czy oregano. Jeśli ktoś woli wersję mięsną, to do garnka można dorzucić podsmażoną pierś z kurczaka w kostce.







Zupa pomidorowa z malinówkami na jesienne dni


Podczas jesiennej słoty sprawdzi się też rozgrzewający obiad w postaci zupy pomidorowej, którą można ugotować na wywarze mięsnym lub warzywnym - zależnie od preferencji. W przypadku tego dania jednak kluczowy jest jej główny bohater, a powinny być to świeże i soczyste malinówki o niepowtarzalnym smaku. Zastanawiając się, gdzie kupić tanie i smaczne pomidory malinowe - promocja na Gazetkowo.pl bardzo często obejmuje te inne warzywa. Powracając do przepisu, trzeba je obrać ze skóry, zblendować i dodać do zupy. Niektórzy też wolą pomidory pokrojone, być czuć ich konsystencję. Wedle uznania, można zjeść taką potrawę z ryżem albo cienkim makaronem rosołowym.



Zupa wiosenna na jesienne chłody?


Jesienną porą warto też przypomnieć sobie o smakach wiosny i lata, by jednocześnie rozgrzać się i myślami popłynąć ku ogródkom pełnym pysznych, świeżych warzyw. Pomoże w tym łatwa w wykonaniu warzywna zupa z pomidorem w roli głównej. Do jednego garnka wystarczy wrzucić: obrane i pokrojone pomidory, cząstki kalafiora, garść fasolki szparagowej, a także pokrojone w kostkę: ziemniaki, cebulę i paprykę w trzech kolorach. Liczba poszczególnych składników zależy od własnych preferencji smakowych, ale najlepiej dodać wszystkiego po równo. Podobnie z gęstością zupy - niektórzy nawet dorzucają do takich dań odrobinę ryżu, by obiad był bardziej sycący i pożywny. Taka mieszanka warzyw w jednym garnku pozwoli na przyrządzenie pysznej rozgrzewającej zupy z pomidorami dla wszystkich domowników. 






Rozgrzewająca zupa - krem z pomidorów


Wiele osób uwielbia gęste zupy w formie kremu, które nie tylko sycą, ale też doskonale grzeją organizm od środka i są świetnym wyborem na obiady w chłodne dni. Zupa-krem z pomidorów jest bardzo łatwa w wykonaniu, a sporządzić ją można na ulubionym rodzaju wywaru. Do niego trzeba dodać pomidory bez skórki oraz ziemniaki, natomiast inne składniki - zależnie od upodobań. Niektórzy lubią wersję z cebulą i marchewką, inni z odrobiną czerwonej papryki. By danie dobrze rozgrzewało, warto zrobić zupę nieco pikantną, dodając do niej paprykę ostrą. Całość na końcu trzeba bardzo dokładnie zblendować, tworząc aksamitny krem. Gotową zupę z pomidorami można dekorować kroplą gęstej śmietany i listkami bazylii, obsypując całość dookoła chrupiącymi grzankami domowej roboty.

źródło: Artykuł sponsorowany







Komentarze do artykułu



Pisz jako zalogowany internauta!


 

Projekt - Mała Chatka


© Copyright 2010 by SPI
Wykonanie: Planfirm.pl


napisz do nas!
praca w SPI
Dodaj swoją firmę do katalogu Dobry wzór 2010 - Interaktywny Plan Cmentarza Współpracujemy z:
Kruszywa Stargard
Polityka prywatności roboty ziemne
wyburzenia