Zdrowo jeść może każdy. Ten styl życia nie polega na odmawianiu sobie kolejnych posiłków i produktów, ale świadomym wyborze tego, co bardziej nam służy. Biały makaron może być bardzo zdrowy, szczególnie jeśli na przykład zamiast tradycyjnej mąki pszennej jego podstawę stanowi mąka orkiszowa. Nie trzeba wcale rezygnować z pieczywa, ale można zastanowić się nad wymianą klasycznych bułek na te pełnoziarniste. Jeszcze lepszym rozwiązaniem będzie samodzielny wypiek bułek czy chleba. Mąka pszenna typ 750 świetnie się do tego zadania nadaje. Zdrowe odżywianie to przede wszystkim świadome sięganie po produkty, które bardziej nam służą, rezygnacja lub ograniczenie tych, które dla organizmu nie są korzystne.
Dietetycy zachęcają, aby w diecie ograniczyć produkty pochodzenia zwierzęcego, przede wszystkim zmniejszyć ilość spożywanego przez nas mięsa. Warto natomiast stawiać na produkty bogate w błonnik, białko roślinne, witaminy, antyoksydanty. Bardzo cenne są dla naszego organizmu oleje roślinne, które zastępują tłuszcz zwierzęcy. Rośliny strączkowe, choćby groch połówki, fasolka szparagowa oraz podobne produkty to cenne źródło białka, a także wielu innych witamin, składników odżywczych. Produkty świeże, przede wszystkim warzywa i owoce to bomby witaminowe, zawierające do tego składniki mineralne oraz antyoksydanty. Warzyw i owoców pod każdą postacią (świeżych, mrożonych, zmiksowanych, w formie soków i innych przetworów) na naszych talerzach nadal powinno być zdecydowanie więcej.
Podstawą zdrowego odżywiania jest świadomość potrzeb naszego ciała i ich zaspokajanie przez wybór odpowiednich produktów. Jeśli masz problemy z cholesterolem, zamiast po zwykłe masło lub olej, sięgnij po masło klarowane lub olej kokosowy, który zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe. Wybieraj produkty świeże, lekkie, łatwo przyswajane, bogate w błonnik. Jeśli potrzebujesz wzmocnić mięśnie, koniecznie zadbaj o odpowiedni udział białka w diecie, nie musi to być jednak białko pochodzenia zwierzęcego, ale takie, które dadzą np. nasiona roślin strączkowych. Jeśli chcesz zadbać o odporność, sięgnij po kiszonki i fermentowane produkty mleczne.
• napisz do nas! • praca w SPI |
• Dodaj swoją firmę do katalogu | • Dobry wzór 2010 - Interaktywny Plan Cmentarza | Współpracujemy z:![]() |
• Polityka prywatności | • roboty ziemne • wyburzenia |